Tools

5 Mahout ChatGPTips

september 18, 2024
Auteur: Tom Hartgers
Kennis

GenAI: Je hebt er vast al wel eens mee gespeeld. Misschien heeft het je zelfs al wat opgeleverd. Ook wij zien dat GenAI voor heel veel kansen zorgt, maar tegelijkertijd veel vragen oproept. Van grote strategische vragen (Bijv. hoe moeten wij ons als organisatie ten opzichte van generatieve AI verhouden?) tot heel concrete hands-on vragen (Bijv. hoe stel ik ChatGPT de juiste vraag?). Om jou te helpen met dat twee delen we hier een vijftal concrete GPTips om laagdrempelig GenAI in te zetten. Zo is GenAI voor jou niet alleen leuk speelgoed, maar ook daadwerkelijk een nuttige tool.

GPTip 1: Begin klein! En imponeer morgen je collega’s! 

Scrollend op LinkedIn zien wij een voorbeeld voorbijkomen over GenAI-robots die je vertellen wanneer je aardbeien rijp zijn. Fantastisch natuurlijk, maar dit kan de indruk wekken dat je heel gespecialiseerd moet zijn om hiermee aan de slag te gaan. Terwijl dat zeker niet zo hoeft te zijn! Zelf zijn wij begonnen met het uitproberen van gratis tools. Dat leverde snel waarde op: we zetten GenAI ondertussen succesvol in bij het coderen, kennis opdoen en teksten samenvatten. Via een speciaal opgezet Teamskanaal delen we continu GenAI tips met elkaar om de kennis van het hele team verder te ontwikkelen.  

Een aantal GenAI tools met gratis proefversies die wat ons betreft zeker de moeite waard zijn:   

      – OpenAI ChatGPT3.5

      – Microsoft CoPilot – Geïntegreerd in Microsoft Edge en Bing 

      – Grammarly – De AI writing assistant 

      – Stable Diffusion – Voor afbeeldingen (vergt meer technische kennis) 

Met deze tools imponeer jij in no time je collega’s met toffe GenAI skills! Let wel op, voer niet zomaar gevoelige data in in deze tools. 

GPTip 2: Vraag GPT om hulp voor prompts. Samen bereik je meer! 

GenAI tools zijn makkelijk toegankelijk, maar hoe schrijf je nou eigenlijk een goede prompt? Een prompt is niets meer dan een specifieke instructie of vraag die je aan je GPT stelt. Des te scherper je prompt geschreven is, des te beter en relevanter het resultaat. Het is soms behoorlijk lastig om de juiste elementen in je prompt op te nemen.  

Onze tip: vraag je GPT om je te helpen. Zo ontdek je wat je allemaal in je prompt kan opnemen, en kan je zelf elementen combineren en verfijnen! 

GPTip 3: Gebruik GPT als je personal trainer. Zo slaagt je training altijd! 

Heb je wel eens overwogen om de rollen om te draaien? Dat ChatGPT jou de vragen stelt en jij de antwoorden geeft?  

Mahout Tom vertelt: “Toen ik nog relatief nieuw was in SQL, was ik op zoek naar goede SQL-trainingen op het juiste niveau. Vaak werden deze al snel te simpel, te ingewikkeld, was een deel van de queries al ingevuld of misten ze diepgang. ChatGPT bood hier de perfecte gepersonaliseerde uitkomst. Enige benodigdheden: een open source database die je kan downloaden en waar ChatGPT kennis van heeft (bijvoorbeeld de Contoso of AdventureWorks databases van Microsoft) en een lokale SQL-server om de database te kunnen queryen.
Het resultaat: een dynamische trainer, die uitdagende opdrachten geeft, maar ook specifieke tips kan geven en mijn antwoorden kan controleren indien nodig.”  

Vraag ChatGPT om vragen die je begrip van specifieke syntax testen of juist om een hele uitgebreide casus, waarbij je zelf extra denkstappen moet maken om tot de juiste queries te komen. Kom je niet uit de stappen? Kijk de trainer dan even lief aan via je webcam en deze zal een tipje van de sluier oplichten.  

GPTip 4: Hernoem je chats, en maak je gesprekken memorabel! 

ChatGPT is erg veelzijdig. Van code controleren voor je dataselectie tot een makkelijk recept voor curry met de ingrediënten die nog in je koelkast liggen, het kan allemaal in dezelfde omgeving. Wat OpenAI (vooralsnog) echter nog niet heeft toegevoegd, is een manier om je favorieten op te slaan.  

Mahout Sanne: “Toen ik een tijdje geleden geleden toch weer vastzat in dezelfde code voor die dataselectie, en tussendoor even ‘mijn’ curry-recept wilde delen met een collega, was het lastig om de juiste ChatGPT-gesprekken weer snel boven water te krijgen.  

Wat mij hierbij erg geholpen heeft, is mijn chats hernoemen. Zo vind ik de code voor de dataselectie snel terug in de chat die ik ‘SQL-code dataselectie’ heb genoemd. En staat in de chat ‘Recepten’ voortaan al mijn kook-inspiratie.” Dit maakt het ook gelijk makkelijker om later over hetzelfde onderwerp in dezelfde chat verder te gaan. ChatGPT weet dan nog precies wat je hier eerder over hebt gedeeld. Als laatste helpt het ook om chats waarvan je weet dat je ze niet meer nodig zult hebben te archiveren of verwijderen. 

GPTip 5: maak een VrijMiBoodschappenlijstje! 

Geef jij binnenkort een feestje, of ben je verantwoordelijk voor het organiseren van de VrijMiBo? Dan kan het fijn zijn daar wat hulp bij te krijgen: wat haal je allemaal in huis, en is er een leuke cocktail of mocktail die past bij de kleuren van je bedrijf of huis?
Wij vroegen ChatGPT om een boodschappenlijstje te maken voor onze VrijMiBo en waren niet teleurgesteld 😉. 

Benieuwd naar wat GenAI voor jou kan betekenen?

viola1-2
Viola Neumann
Datastrateeg
viola@mahout.nl
06 573 959 14
Benieuwd naar wat GenAI voor jou kan betekenen?

Vragen?

Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met je gegevens. We nemen binnenkort contact met je op!